<< Back
Satyrian haastattelu SOUNDI 3 / 2006
Antti Mattila
Satyrian, vuonna 1993 Amsterdamiin muuttaneen ja vuosien varrella muun muassa Lacrimosassa ja Ancient Ritesissa vaikuttaneen Jan "Örkki" Yrlundin uusi goottiviritys, julkaisee debyyttinsä Eternitasin maaliskuun 24. päivänä. Satyrian syntyi Danse Macabren jäänteistä, kun Yrlundin ja silloisen Ancient Rites- ja Danse Macabre - laulajan Gunther Theysin ideologiat eivät enää kohdanneet.

Eternitasin alkutyö tehtiin jo vuoden 2002 joulukuussa. Mutta kun Gunther Theys muuttui poliittisesti aktiivisemmaksi ja yltiöisänmaallisia ajatuksia rupesi tulvimaan sanoituksiin, Yrlundille riitti. Loppubändi lähti Yrlundin kelkkaan.
- Gunther laittoi selän takana toisen bändin pystyyn ja tarjosi sitä levy-yhtiölle, joka suutahti, että ei tämä näin voi mennä. Siinä vaiheessa päätettiin, että antaa olla, otetaan uudet laulajat, tehdään lauluosuudet kokonaan uusiksi ja vaihdetaan nimeä, Yrlund kertaa.
- Suoraan sanoen halusin eroon Guntherin maineesta. Jos poliittisen leiman kerran saa, siitä on vaikea päästä eroon, eikä minulla ole mitään tekemistä minkäänlaisen politiikan kanssa.

Koska Satyrianin levyn musiikki on tehty jo vuosia sitten, bändillä on luonnollisesti materiaalia valmiina ja Yrlund sanookin, että jo syksyllä voitaisiin lähteä toisen levyn tekoon.
Mutta tästä tulee Yrlundille parhaimmillaan viiden levyn vuosi, sillä metallibändi Imperia, jossa laulaa Trail Of Tears- solisti Helena Iren Michaelsen, ja saman porukan Angel-projekti julkaisevat materiaalia kuluvana vuonna. Yrlund on tehnyt suurimman osan näiden levyjen biiseistä.
- Angelilla ruvettiin tekemään enemmän rokki- ja poppi-osastoa. Siinä Helena laulaa normaalilla rekisterllään, kun Imperiassa laitetaan tulemaan ooppperat ja muut systeemit. Helenahan pystyy vetämään aivan hirmuisesti, neljä oktaavia.

Lisäksi Yrlund on mukana entisen Within Temptation - kosketinsoittajan Nartijn Spierenburgin Delain- bandissä, joka nappasi sopimuksen Roadrunnerilta. Levyllä soittaa ja laulaa myös Marco Hietala.

Mies elättää itseään bändihommien lisäksi levyn kansien suunnittelijana. Aikoinaan Prestigessä alkanut ja Ancient Ritesissa ja Danse Macabressa jatkunut perinne tehdä omien levyjen kannet laajeni tilaustöihin ja Yrlund onkin laatinut esimerkiksi Korpiklaanin tulevan levyn kansitaiteen.


  Back to top